Kejohanan Juara Esports Valorant 2023 Kini Mempunyai Kesemua 30 Pasukan di Tempat
toto

Kejohanan Juara Esports Valorant 2023 Kini Mempunyai Kesemua 30 Pasukan di Tempat

Dengan perlawanan akhir musim Jelajah Juara-Juara Valorant (VCT) 2022 di Istanbul, era dalam permainan penembak kompetitif Riot Games berakhir. Pertandingan eSports diakhiri dengan pemahkotaan pakaian Brazil LOUD sebagai Juara Dunia baharu, dan barisan untuk VCT 2023 telah pun disediakan.

VCT eSports
Pemain yang berdaya saing mengambil bahagian dalam acara Kejohanan Data SGP Kejohanan Valorant 2022 pada Julai lalu. Riot Games telah mengeluarkan barisan untuk siri seterusnya, yang bermula pada Februari 2023. (Imej: Rave Pubs)
Riot Games memperkenalkan liga VCT baharu, yang akan menganjurkan acara antarabangsa dan serantau. Ia merupakan pendekatan baharu yang menggabungkan pemimpin semasa dengan legenda yang semakin meningkat, yang boleh memanfaatkan eSports yang kompetitif di mana-mana sahaja. Liga Antarabangsa VCT Americas akan mengumpulkan 10 organisasi terkemuka dari Amerika Utara dan Amerika Latin untuk bersaing untuk kejohanan serantau di Los Angeles.

Amerika Utara akan mempunyai lima pasukan yang namanya biasa diketahui oleh peminat eSports. Cloud9, 100 Thieves, Evil Geniuses, NRG, dan Sentinels telah pun meninggalkan jejak mereka dalam industri eSukan dan berkemungkinan akan berterusan tahun depan.

Pada Papan Pendahulu
Menjadi sebahagian daripada adegan selama beberapa tahun, Cloud9 dan Evil Geniuses adalah sinonim dengan eSports. Mereka mempunyai pangkalan peminat yang besar dan pelbagai kemenangan kejohanan, termasuk dalam Legends dan CS:GO. Melihat ke masa hadapan, pakaian veteran ini akan menyemarakkan generasi bintang akan datang, seperti yang dibuktikan dalam kejohanan VCT Game Changers yang lalu.

Menyertai mereka ialah 100 Pencuri dan NRG. Mereka telah berinovasi dalam eSports selama lima tahun, bukan sahaja sebagai pasukan yang kompetitif tetapi juga sebagai jenama. Disokong oleh pelabur berkaliber tinggi dan pasukan besar pemain dan pencipta kandungan mereka, mereka akan berusaha untuk mewujudkan diri mereka dalam Valorant dalam usaha mereka untuk kegemilangan antarabangsa.

The Sentinels telah wujud sejak awal First Strike. Dengan pengembangan liga antarabangsa, Sentinels berusaha untuk memajukan rantau ini dan memberi inspirasi kepada generasi baharu peminat untuk mempercayainya.

eSports terus mencari khalayak yang lebih besar, baik untuk tontonan dan penyertaan. Industri ini tidak menjadi perlahan, dengan laporan baru-baru ini mengunjurkan nilai keseluruhan $3.5 bilion dalam tempoh lima tahun. Dengan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 21.3%, adalah mudah untuk melihat sebab ia merupakan bahagian penting dalam industri permainan global.

Amerika Latin Mengetuai Pertuduhan
Antara pasukan yang dipilih dari Amerika Latin ialah KRÜ Esports dan Leviatán. Sejak pelancaran permainan, kedua-dua skuad telah menjadi pemimpin di bahagian atas Valorant eSports. Di samping itu, mereka telah memupuk pangkalan peminat yang bertenaga dalam komuniti Hispanik yang lebih luas.

Di samping kempen antarabangsa mereka, KRÜ dan Leviathan melonjak ke Togel SDY pentas global dengan menarik perhatian peminat dengan tepat di hadapan skrin mereka. Ini telah menjadikan saingan mereka yang telah lama menjadi sesuatu untuk dibincangkan pada tahun 2023 dan seterusnya.

Selain itu, dari Amerika Latin, Brazil akan mempunyai tiga pasukan. LOUD, FURIA dan MIBR berada di bahagian atas carta dan juga akan menganjurkan edisi pertama VCT tahun depan.

LOUD menyerlah sebagai juara dunia semasa. Mereka juga merupakan organisasi Brazil terkemuka dalam beberapa permainan lain. Dengan pangkalan peminat yang tidak pernah berlaku sebelum ini, pasukan itu akan mempertahankan mahkotanya menentang yang terbaik di seluruh wilayah LatAm.

FURIA dan MIBR mempunyai sejarah yang panjang di Brazil, kebanyakannya dalam adegan penembak orang pertama. Mereka berdua mempunyai pelbagai gelaran antarabangsa dan generasi pemain yang meningkat ke atas. Ini boleh membuktikan mengapa rantau mereka mungkin yang paling berkuasa dalam ekosistem Valorant.

Untuk senarai EMEA (Eropah, Timur Tengah dan Afrika), 10 pasukan membuat potongan terakhir. Gergasi Sepanyol, Pasukan Heretics, dan KOI merangkul tiga tempat. Selain itu, terdapat BBL dan FUT Esports dari Turki, NaVi dari Ukraine, skuad British FNATIC, Team Liquid dari Belanda, dan Vitality dan Karmine Corp dari Perancis.

Menandai Wilayah Mereka
Skuad dari semua wilayah memulakan proses pemilihan selama berbulan-bulan untuk ke sini. Ia termasuk permohonan bertulis, beberapa temu bual mendalam, dan ulasan kewangan terperinci. Proses itu sangat kompetitif dan Pengeluaran HK menggembirakan, memandangkan bilangan permintaan yang diterima oleh pasukan Riot pada masa ini.

Menurut mereka yang bertanggungjawab memilih pasukan yang dipilih, prestasi kompetitif sebelum ini bukanlah faktor utama dalam menentukan calon. Ini menjelaskan sebab pasukan seperti OpTic Gaming dan TSM tidak menyertai liga antarabangsa baharu.

Riot Games akan mengeluarkan semua maklumat tentang barisan kejohanan dalam beberapa bulan akan datang, walaupun acara pertama telah pun diadakan. Kejohanan sulung itu akan diadakan di São Paulo, Brazil, pada 14 Februari 2023.