Campuran Geografi Menambah Kekeliruan kepada Perbalahan Undang-undang Mengenai Penyekat Beta di Iowa Derby
Uncategorized

Campuran Geografi Menambah Kekeliruan kepada Perbalahan Undang-undang Mengenai Penyekat Beta di Iowa Derby

Jurulatih kuda lumba Steve Asmussen sedang menunggu keputusan hakim Iowa sama ada Litar Lumba Prairie Meadows mengenakan penalti “sewenang-wenangnya dan berubah-ubah” ke atasnya. Itu selepas salah satu kudanya gagal ujian doping pada Julai 2019.

Steve Asmussen
Steve Asmussen, gambar di atas, berkata kudanya mungkin terdedah kepada Keluaran SDY Atenolol oleh pekerja yang membuang air kecil di gerainya. (Imej: Taman Gulfstream)
Tetapi The Iowa Capital Dispatch melaporkan kesilapan geografi yang dibuat oleh pasukan undang-undang Asmussen boleh menjejaskan kesnya.

Kuda itu, Shang, diuji positif untuk bahan terlarang Atenolol, penyekat beta. Itu tidak lama selepas menduduki tempat kedua dalam undian undian Iowa Derby untuk pemain berusia tiga tahun.

Pada Mei 2020, Lembaga Pengawas Balapan Lumba dan Kasino Prairie Meadows mengarahkan Asmussen kehilangan $49,700 dalam kemenangan dan membayar penalti pentadbiran sebanyak $1,000.

Atloona yang ‘Salah’
Tetapi Asmussen berkata bahawa jejak Atenolol yang sangat rendah dalam sistem Shang tidak akan memberikan kuda itu kelebihan daya saing. Dia berkata ia menunjukkan pendedahan yang tidak disengajakan kepada dadah itu dan mencadangkan Shang mungkin tersentuh dengan bahan kimia itu melalui seorang pekerja yang membuang air kecil di kandang kuda.

Peguam Asmussen berhujah bahawa Atenolol adalah bahan cemar biasa dalam bekalan air kawasan metropolitan. Di mahkamah, mereka membentangkan bukti terbitan Atenolol dalam bekalan air di Altoona. Masalahnya, mereka tersalah Altoona.

Atloona, Iowa ialah rumah kepada Litar Lumba Prairie Meadows dan sebahagian daripada kawasan metropolitan Des Moines. Atloona, Penn. ialah sebuah bandar sejauh 860 batu, dilaporkan mempunyai kepekatan tinggi Atenolol dalam paipnya.

Yang penting, sebahagian daripada bukti yang dikemukakan Asmussen adalah mengenai bandar lain bernama Altoona,” peguam lembaga itu memberitahu mahkamah bulan lalu, seperti yang dilaporkan oleh Capital Dispatch.

“Beliau menawarkan artikel daripada The Altoona Mirror , bertarikh Mei 2020, membincangkan pengumuman Jabatan Perlindungan Alam Sekitar bahawa ia HK pools akan mengkaji semula amalan pengurusan air Pihak Berkuasa Air Altoona,” sambung mereka. “Masalahnya ialah, Jabatan Perlindungan Alam Sekitar dan Pihak Berkuasa Air Altoona ialah entiti kerajaan Pennsylvania, dan Altoona Mirror ialah akhbar Pennsylvania.”

Menghukum secara tidak adil
Dalam mencapai keputusannya, lembaga bersetuju bahawa kesan Atenolol dalam sistem kuda adalah sangat rendah. Tetapi mereka berkata apabila kuda ujian positif untuk dadah terlarang, ia adalah bukti jelas pelanggaran peraturan, dan wang itu berhenti dengan jurulatih. Itu termasuk menghalang pekerja daripada melepaskan diri mereka di mana-mana berhampiran kuda.

Asmussen berhujah ini adalah hukuman yang tidak adil dan tidak perlu mencemarkan reputasi industri lumba kuda. Sebelum mendapatkan semakan Result SDY kehakiman di Mahkamah Daerah Polk, beliau mencabar keputusan itu melalui Suruhanjaya Perlumbaan Iowa, yang mengekalkan keputusan lembaga itu. Asmussen mahu keputusan itu dibatalkan.

“Untuk mengekalkan pendirian dasar sedemikian hanya menggelapkan reputasi seluruh industri perlumbaan dan tidak melakukan apa-apa untuk mengenal pasti dan menghalang ancaman sebenar kepada industri perlumbaan atau melindungi kuda lumba kami,” tulis peguam Asmussen dalam aduan mereka.